Skip to main content
Løbebaner fra NOORD
Maraton program på 12 uger

Kom i form til dit livs udfordring med vores 12-ugers maratontræningsprogram! Uanset om du er nybegynder eller erfaren løber, vil de lange, langsomme ture gradvist opbygge din styrke og udholdenhed.

Sæt dig et klart mål – måske vil du gennemføre under 4 timer? Dette mål vil guide din træning og optimere din præstation. Klar til at tage første skridt mod maraton-succes? Start din rejse i dag!

Træn op til et maraton - 12 ugers maraton program

Her finder du et godt træningsprogram og en guide til, hvordan du kommer i gang med at løbe, og hvordan du også bliver klar til de forskellige distancer – uanset hvad dit mål er. Du kan nu starte træningen og komme i form til et maraton med 12 ugers træningsprogram.

Hvordan træner man op til et maraton?

Det vigtigste i en maratontræningsplan er de lange ture i langsomt tempo, uanset, om du er begynder, øvet eller erfaren. De langsomme kilometer er dem, der gradvist skal bygge dig, din krop, dine muskler, sener og kredsløb op til at løbe hele maratondistancen – og det er grundstenen i ethvert maratontræningsprogram.

Målsætning

Før du begynder din træning, bør du sætte en klar målsætning for dit maratonresultat. Dette vil hjælpe med at strukturere din træning og forbedre din præstation. Selv hvis dit hovedmål er at gennemføre, kan en realistisk, men optimistisk tidsmæssig målsætning være betydelig hjælp. En hurtig tid er under 3 timer, en god og medium tid er under fire timer, og en langsom er mere end 5 timer.

Sådan læses træningsplanen:

Hver kolonne angiver ét ugentligt trænings pas, således at der hver uge er 3 løbe-træninger. Rækkefølgen af de 3 ugentlige træningspas er underordnet og de planlægges som man ønsker. Der skal ikke trænes flere gange samme dag. Der bør være 2-3 dage mellem de hårde træningspas.

Programmets forskellige træningsformer

Komfortabel tur (KT): En tur i et stabilt, lavt til moderat tempo. Det kaldes også “snakke-tempo”, da man kan føre en samtale, mens man løber.

Udholdenhedstur (UT): Fokusset i dette træningspas er at dække en bestemt afstand eller tid snarere end at løbe i høj hastighed. Sørg derfor for at bevare et behageligt og overkommeligt tempo undervejs.

Intervalløb (IL): Her løbes de angivne perioder hurtigt (som intervaller) med jog som pause mellem hver hurtig periode. P: angiver pausens varighed.

Interval-træning (IT): Her er pausen stående eller gående, så du kan nå at blive friskere til næste interval i forhold til når du løber fartleg. Intensiteten på intervallerne skal derfor også gerne være højere end ved fartleg.

Hastighedstur (HT): Her løbes der i et jævnt højt tempo (tæt på så hurtigt du kan, men ikke helt). Skal føles hårdt de sidste par km.

Maratontempo (MT): Under dette træningspas løbes der i et konsekvent tempo, svarende til den hastighed, du har sat som mål for maratonløbet. Dette er en afgørende træning, som sigter mod at udvikle en følelse for tempo og vænne din krop til at løbe ved det ønskede tempo under et maratonløb.

Opbyggende tur (OT): Start roligt og øg ca. hver 2. km tempoet, således at de sidste 2 km er hårde, men ikke udmattende.

Ved at følge disse trin kan du forberede dig grundigt og øge dine chancer for at gennemføre et maraton lige under 4 timer.

Man kan træne op til løb mange steder, men ønsker du at føle dig mere i stemning, findes Noord’s løbebane i Frederikssund. Denne løbebane er designet til at give dig den optimale træningsoplevelse med moderne faciliteter og en inspirerende atmosfære, der kan hjælpe dig med at nå dine løbemål.

Hvis I har spørgsmål om træningsprogrammet, ønsker råd om hvordan I bedst træner til løb, eller har interesse i opsætning af løbebaner, er vi her for at hjælpe. Kontakt os på +45 53 80 46 63 eller skriv en mail til Info@noord.dk, så vi kan hjælpe dig med at få mest muligt ud af din træning.

Se vores projekter

Tagterrasse projekter

Tagterrasser bliver i højere grad brugt som aktive uderum Tagterrasser bliver i stigende grad udnyttet til formål som afslapning, grillaftener...

Læs mere

FAQ

Hvor lang tid tager det at træne op til et maraton?

 Træningsperioden for et maraton varierer afhængigt af dit nuværende fitnessniveau og erfaring med løb. For begyndere anbefales det typisk at bruge 16-20 uger til at træne op til et maraton. Erfaringe løbere kan muligvis klare sig med en kortere træningsperiode på 12-16 uger. 

Hvordan undgår jeg skader under maratontræning?

For at undgå skader under maratontræning bør du fokusere på gradvis progression i din træning, lytte til din krop og inkludere styrketræning og strækøvelser i din rutine. Sørg for at have de rigtige løbesko og skift dem ud, når de er slidte. Restitution og hviledage er også afgørende for at forebygge overbelastningsskader.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg oplever smerte under træningen?

Hvis du oplever smerte under træningen, er det vigtigt at stoppe og vurdere situationen. Smerte kan være et tegn på overbelastning eller en potentiel skade. Giv din krop tid til at hvile og restituere. Hvis smerten vedvarer, kan det være nødvendigt at konsultere en læge eller fysioterapeut for at få en præcis diagnose og behandlingsanbefalinger.

Hvad skal jeg spise før, under og efter et maraton?

 Før et maraton bør du fokusere på kulhydratrige måltider for at fylde dine energidepoter. Under løbet er det vigtigt at indtage letfordøjelige kulhydrater, såsom energigels eller sportsdrikke, for at opretholde energiniveauet. Efter løbet skal du fokusere på at genopfylde dine energidepoter med en kombination af kulhydrater og protein, og sørge for at rehydrere godt for at støtte kroppens restitutionsproces.

Kontakt os

Er du på udkig efter en professionel samarbejdspartner, så er du havnet det helt rigtige sted. Vi sætter en ære i en ekstraordinær god service. Vores team har mange års erfaring og vi står gerne til rådighed for dig, når du har brug for rådgivning eller sparring til dit projekt.

DanishSwedishGermanEnglish